Mauritius – wodospady, cukier i rum

Rochester Fall są bardzo ciekawymi wodospadami na Mauritiusie, charakteryzują się bardzo niezwykłymi kamiennymi formacjami, które są wynikiem zastygania lawy wulkanicznej. Riviere Savanne jest wodospadem spadającym z wysokości piętnastu metrów. U podnóża wodospadu można zażyć bardzo przyjemnej kąpieli w tak niesamowitych okolicznościach przyrody. Najwyższym wodospadem na Mauritiusie jest Tamarind Falls o wysokości dwieście osiemdziesiąt metrów, woda spadająca ma temperaturę siedem stopni Celsjusza, a w rozpadlinie do której spada woda można popływać w rześkiej wodzie. Wielką atrakcją jest teren oddalony o sześć kilometrów od Port Louis na którym można zobaczyć kopię pierwszego młyna na cukier z osiemnastego wieku, czyli czasów kiedy wyspa była kolonią francuską. W młynie Sugar Mili odbywają się pokazy okazujące w jaki sposób był w tamtych czasach produkowany cukier. Czyli jak przed laty żywy zebu chodzi dookoła prasy wyciskającej sok z trzciny cukrowej, który cieknie do kadzi, w której jest gotowany i czyści się go wapniem. W oddzielnym pomieszczeniu melasa krystalizuje się na ciemny cukier. Z pozostałości masy w destylarni produkuje się sławetny rum z Mauritiusa. W innej mniejszej destylarni produkowane są olejki z eukaliptusa oraz ziół i innych roślin. Do tej produkcji wykorzystuje się również rośliny z ogrodu w którym rosną rośliny z Azji i Ameryki.