Dla smakoszy kuchni świata – nigeryjska koźla głowa

Jeżeli wśród turystów znajdą się miłośnicy dobrze przyprawionego mięsa, w Nigerii z pewnością zaspokoi swoje podniebienie. W kuchni nigeryjskiej króluje przyprawa chili, która nadaje ostrości wszystkim potrawom. Mięso, którego tu się zjada duże ilości, rzeczywiście, nawet tym, którzy chili lubią, może się wydać zbyt ostre. Skąd takie zamiłowanie do chili? Nigeria jest największym światowym producentem tej przyprawy. Ilość chili dodawana do potraw jest jednak tak wyważona, że nigdy nie dominuje smaku innych składników. Nigeryjczycy bardzo lubią w swojej kuchni łączyć mięsa o różnych smakach. Dla nas, połączenie wołowiny z rybą jest bardzo dziwne, tam jest to zupełnie naturalna rzecz. Do posiłków serwowane są bardzo tu popularne sosy chutney, sporządzane z orzeszków ziemnych, wiórek kokosowych, mango, papai, cytrusów, winogron, daktyli i oczywiście chili, dodającej typowej dla tych sosów ostrości. Nigeryjczycy bardzo lubią zupę z orzeszków ziemnych na wywarze z drobiu. Tak jak w każdej potrawie, tak i tu znajdziemy chili. Największym lokalnym smakołykiem jest jednak głowa kozła, do konsumpcji której używa się rąk. Biedniejsze rejony Nigerii, to już nie tak wykwintna kuchnia mięsna – tu spożywa się głownie maniok, ryż, w połączeniu z sosami z orzeszków ziemnych i warzywami, mięso jest przygotowywane od święta.